Ovis Greentech Solutions B.V.
Zonnepanelen, laadpalen , Thuisbatterij en Airco specialist 

Salderingsregeling informatie 

 

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit 'wegstrepen' zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Lees meer over salderen nu en vanaf 2025.

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Ovis Greentech Solutions legt uit waarom en geeft een rekenvoorbeeld.

Salderingsregeling nu en na 2025
Zonnepanelen produceren vaak meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat?
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je voor een kilowattuur aan het energiebedrijf betaalt.

Maar hier zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Stel dat jouw stroomprijs 40 cent per kWh is. Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 40 cent per kWh voor 2.000 kWh terug geleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen, bijvoorbeeld 0,09 euro cent.

Vanaf 2025 salderen
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.


Niet meer salderen toch interessant?
Een veel gestelde vraag is natuurlijk of zonnepanelen naar de salderingsregeling nog wel interessant zijn. Deze vraag is volmondig met een ja te beantwoorden. Ook zonder salderen zult u immers minder stroom van de energieleverancier te hoeven inkopen en krijgt u voor uw overtollige stroom een vergoeding.
Het zal daarbij in de energiemarkt een extra concurrentie stimulans te weeg brengen waardoor de energiebedrijven zullen concurreren met de teruglever vergoeding.
Daarnaast zullen slimme energie opslagtechnieken zoals thuisbatterijen, slimme CV ketels, warmtepompen en elektrische boilers alleen maar toenemen en helpen bij het zo efficiënt gebruiken van uw eigen zonnestroom.

Zonnepanelen verdienen zich dus altijd terug en geven een gemiddeld rendement wat te vergelijken is met 5% spaarrente. De salderingsregeling verkort alleen de terugverdientijd waardoor u tot 2030 nog meer rendement kunt maken. Feitelijk bent u dus een dief van uw eigen portemonnee als u niet zo snel mogelijk zonnepanelen aanschaft. 

Ovis greentech Solutions rekent graag voor u uit wat zonnepanelen voor u zouden kunnen betekenen en wij kunnen ze snel en vakkundig bij u plaatsen ! Klik hier voor een offerte aanvraag inclusief terugverdien rapport.